I Danmark kender vi Halloween som den højtid i brydningstiden mellem efterår og vinter, hvor udklædte børn render rundt og tigger slik. Halloween kom ikke til landet før udbredelsen af internettet, men fra midt 00’erne er traditionen stille og roligt vokse i de danske villakvarterer. I dette indlæg vil jeg forsøge at svare på en række spørgsmål om Halloween, blandt andet hvorfor græskar udskæres til halloween, hvor
Navnet “halloween”
Ordet “halloween” kommer af Hallowe’en, som er en sammentrækning af “All Hallows’ evening”, som igen nogle steder kendes som “Allhalloween”, “All Hallows’ Eve” eller “All Saints’ Eve”. På dansk hedder det allehelgensaften. Navnet er af kristen afstamning, mens du kan læse yderligere om hvor traditionen stammer fra længere nede på siden.
Oprindelsen af halloween
Ordet “Halloween”, som kom fra “All Hallows’ Eve” henviser til aftenen før den kristne helligdag “All Hallows Day” (Allehelgensdag). Dette er dagen til minde om alle den kristne helgener og martyrer. Dagen er lavet som en ekstra dag, da det var umuligt at få samtlige med i løbet af året. Det betyder også, at der ingen helgener er, som har navnedag på den 1. november. Store dele af traditionerne omkring halloween stammer den keltiske festival Sanhain, som betyder “slut på sommeren” og ligeledes sættes i fobindelse med høsten. Denne tradition blev viderebragt af immigranter til USA, hvor traditionen er vokset yderligere fra.
Trick-or-treat
Trick or treat kaldes typisk “slik eller ballade”, når de danske børn render fra hus til hus i forhåbning om at fylde deres slikpose. Traditionen går ud på, at børn klæder sig ud i uhyggelige udklædninger og besøger nabolaget. Her ringer børnene på og ejerne bliver mødt med spørgsmålet “slik eller ballade”. Ordet ballade indeholder en skjult trussel om, at børnene kunne finde på at lave narrestreger på ejerens grund eller hus. Dette udtrykker det samme som “…hvis jeg ingen boller får, så laver jeg ballade”, som vi kender fra fastelavn.
Hvis du skal vælge slik til halloween, så har vi samlet en række favoritter, som kan bestilles online. Det er klart mest hygiejnisk med indpakket slik, om end det medfører større mængde plasticaffald.
Græskar og halloween
Vi kender alle græskaret, hvis vi går en aftentur villakvarterene i løbet af oktober måned. Her har børn og familier udhulet og lavet diverse udskæringer i græskar, stillet et tændt fyrfadslys inden i og stillet dem til pynt omkring huset. “Jack-o’-lantern” kaldes det udskårne græskar og det har en lang historie med Halloween. Oprindelser stammer fra en irsk myte om Stingy Jack, der narrede Djævelen for sin egen økonomiske gevinst. Da Jack døde, tillod Gud ham ikke at komme ind i himlen, og Djævelen lukkede ham ikke ind i helvede, så Jack blev dømt til at strejfe rundt på jorden for evigt. I Irland begyndte folk at skære dæmoniske ansigter ud af oer for at skræmme Jacks vandrende sjæl væk. Da irske immigranter flyttede til USA, begyndte de at skære jack-o’-lanterner af græskar, da disse var hjemmehørende i regionen.
Græskar er nemlig en sæsonfrugt for årstiden i USA. Disse høstet i september og oktober, som og er i øvrigt også meget lettere at skære i end roer.
Græskarudskæring er typisk sjovt for hele familie. Mens de yngste typisk kan få et flot resultat med et simpelt mønster, så kan forældrene øve sig på nogle af de mere tekniske. Tidsforbruget ligger mellem ½ time og op til et par timer afhængig af sværhedsgrad, alder og færdigheder.